Alles wat je moet weten over NLP

NLP training Almere

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methode die ontwikkeld is door het bestuderen van mensen hun uitzonderlijke bekwaamheden en kwaliteiten. NLP biedt je inzicht in hoe je de wereld om je heen waarneemt en hoe je daarop vervolgens reageert. Het wordt ook wel beschreven als de techniek van je gedachten en de studie van succes. Je kan leren NLP zelf toe te passen door middel van een NLP training Almere.

De geschiedenis van NLP

In de jaren zeventig stelden onderzoekers zich twee verschillende vragen. Om te beginnen, hoe komt het dat sommige therapeuten in een kortere tijd betere resultaten bereiken dan andere die voor datzelfde probleem veel meer tijd nodig hebben? En wat is de reden dat de therapeuten meer succesvol zijn en hoe kunnen anderen leren deze succesformule toe te passen? Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat er praktisch werd gekeken naar welke gedachtepatronen, gedrag en emoties naar succes leidde en welke niet. Ook werd er gekeken welke onbewuste strategieën je motiveren, je creativiteit stimuleren en welke ons in mogelijkheden laten denken of ons juist tegenhouden en remmen. De vraag is hoe je dingen graag doet die je doet en hoe je deze eventueel kunt veranderen. Wat is de manier waarop jij op communicatie en gedrag reageert die je waarneemt en hoe je dit eventueel effectiever of anders zou kunnen doen.

De uitleg van de term Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro slaat op het zenuwstelsel, hieronder vallen vijf verschillende zintuigen. Het gezichtsvermogen, het gehoor, de tastzin, de reukzin en de smaakzin. Linguïstisch slaat op je interne representaties, je voorstellingen, die worden gecodeerd, geordend en deze krijgen betekenis door beelden, geluiden, gevoelens, geuren, smaken en taal. Oftewel je visuele, auditieve, kinesthetisch, olfactoire, gustatoire en auditief digitale waarnemingen. Programmeren staat voor het ontdekken, gebruiken en veranderen van je onbewuste patronen van je zenuwstelsel zodat je specifieke en gewenste uitkomsten kan bereiken. Als je effectiever wilt leren communiceren en je gedrag veranderen dan moet je er eerst bewust van zijn hoe het communicatie proces precies werkt. Iedereen neemt de buitenwereld waar via je zintuigen en door een intern proces worden deze waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel. De filtering en waarneming van deze informatie vormt de basis voor onze terugkerende gedachtepatronen in ons gedrag. Je gedachtepatronen worden opgebouwd uit beelden, gevoelens, interne dialogen, geluiden, smaak en geuren. De gefilterde informatie die we ontvangen beslist welke dingen onbewust weggelaten worden, of vervormt of gegeneraliseerd worden. Uiteindelijk worden onze stemming en gedachten gestuurd door ons gedrag, ongeacht of dit op een feitelijke waarneming gebaseerd is of op terugkerende patronen. Door het volgen van een NLP training leer je om alle theorie in de praktijk toe te passen met NLP technieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *