Klaar voor een NPL cursus in Vianen?

NLP cursus Vianen

NPL, neuro linguïstisch programmeren, is een communicatietechniek die door veel ondernemers wordt ingezet. Door het uitvoeren van deze techniek verminder je de kans op miscommunicatie, breng je informatie vele malen krachtiger over en leer je hoe je elk gesprek doeltreffend en effectief maakt. Dit artikel beschrijft wat neuro linguïstisch programmeren inhoudt en waarom je een NLP cursus in Vianen zou moeten volgen

Wat is neuro linguïstisch programmeren?

Neuro linguïstisch programmeren (NLP) is een pseudowetenschappelijke benadering van communicatie, persoonlijke ontwikkeling en psychotherapie. Deze benadering is ontwikkeld in de jaren 70 door Richard Bandler en John Grinder in Californië, de Verenigde Staten. De essentie van NLP is het geloof dat er een verband bestaat tussen neurologische processen, taal en gedragspatronen die zijn geleerd door ervaring. Neurologisch, taal en patronen: neuro linguïstisch programmeren dus. NLP houdt verder in dat alle componenten kunnen worden ontwikkeld en aangepast om specifieke levensdoelen te bereiken. Iedereen kan de NLP technieken leren. Het is in wijze het modelleren van de vaardigheden van mensen, met het doel de vaardigheden weer door te geven aan zij die deze vaardigheden nog moeten leren. NLP bestaat uit drie centrale componenten. Deze worden hieronder beschreven.

Het component van ‘subjectiviteit’

De eerste component is subjectiviteit. We ervaren de wereld subjectief, dus creëren we subjectieve representaties van onze ervaring. Deze subjectieve belevingsrepresentaties zijn samengesteld in termen van onze vijf zintuigen (zicht, gehoor, gevoel, reuk en smaak) en taal. Verder wordt beweerd dat deze subjectieve ervaringsrepresentaties een waarneembare structuur hebben, een patroon. In die zin wordt NLP soms gedefinieerd als de studie van de structuur van subjectieve ervaring. Gedrag kan worden beschreven en begrepen in termen van deze op zin gebaseerde subjectieve representaties. Gedrag wordt in brede zin opgevat als verbale en non-verbale communicatie, incompetent, onaangepast of “pathologisch” gedrag, evenals effectief of bekwaam gedrag. Gedrag (in zichzelf en anderen) kan worden gewijzigd door deze op zintuigen gebaseerde subjectieve representaties te manipuleren.

De componenten ‘bewustzijn’ en ‘leren’

De tweede component is bewustzijn. NLP is gebaseerd op het idee dat bewustzijn is opgesplitst in een bewuste component en een onbewuste component. Die subjectieve representaties die buiten het bewustzijn van een individu plaatsvinden, omvatten wat wordt aangeduid als de ‘onbewuste geest’. De laatste component is leren. NLP maakt gebruik van modellering: de expertise van een voorbeeld kan coderen en reproduceren. Een belangrijk onderdeel van het codificatieproces is een beschrijving van de volgorde van de sensorische / linguïstische representaties van de subjectieve ervaring van het voorbeeld tijdens de uitvoering van de expertise.

Enthousiast geworden over NLP? Het volgende artikel beschrijft de inhoud van de NLP cursus in Vianen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *